Vi ser oss om i Piteå del 21
Rådhustorget, Rådhuset uppe till höger, huset till vänster om Rådhuset är trivial skolan.
RÅDHUSTORGET
I sin enkelhet drar icke torget uppmärksamheten till sig i nämnvärd grad, ändock är det på sitt sätt märkligt.
Det är nämligen ett utav Sveriges två 1600-tals torg, det andra är Stora Torget i Uppsala. Dessa torg har den urspungliga, karaktäristiska i hörnen slutna formen. Efter denna plan blev torget den centarlplats till vilket raka gator förde från tullarna i de fyra väderstrecken. Vi har förut nämnt dem, nämligen vid norra malmen, tullbryggan vid södra hamnen och strömnäsbron i öster, på vars mitt"tullgrinden" fanns. Vid stadens tillblivelse byggdes efter avsyning av landshövdingen Johan Graan och efter av borgmästare och rådskedd uppmätning de officiella byggnaderna och de förnämsta husen.
RÅDHUSET
Först då rådhuset som ännu ligger på den 1667 utsedda platsen trots att oblida öden övergått det. I maj 1675 hade man äntligen hunnit så långt, att taket täcktes med spån. Den första olyckan av större räckvidd kom 1721, då hela staden stacks i brand av ryssarna, som då anträdde återtåget, härjande och brännande efter hela Norrlanskusten. Så snart som 1725 var rådhuset äter uppbygt, då det förstördes av vådeld 1806. Nu beslöts att det nya som måste uppföras skulle byggas av sten. Stadsborna ansåg sig dock icke orka med kostnaderna, varför de hos kung.maj:t annhöllo om tillstånd att få bygga av trä och detta bifölls efter lång väntan 1829 och fast det dröjde åtskilliga år innan brädfodring och inredning var slutförd, ha vi från denna tid vårt vackra, i enkel empire- eller Karl-Johan-stil uppförda rådhus. Efter en genomgripande modernisering av husets inre invigdes rådhusets lokaler på nytt den 29 dec, 1951.
SKOLAN
Dess första namn var trivialskola, som betyder lägre skola eller latinskola, uppfördes som motstycke till rådhuset på tomten mittemot tvärs över Storgatan. Den var alltså uppförd i samma stil, sedan den första byggnaden brunnit. Här var nu lärdomsskola för gossar förlagd, styrd av, som det på gammalt språk uttrycktes en rector, en conrector och en apologist. Undervisningen utvecklades i takt med tiden och1894 när skolan överflyttades till sina nya lokaler kallades den allmänt läroverk. Sedan togs lokalerna i bruk av Piteå privata flickskola och sedan denna u´ndervisningsform upphört omkring 1910 inflyttade hit postverket. På 1930-talet övergick huset i privat ägo. I hörn med rådhuset låg före 1856 landshövdingresidenset. Hela tomten upptogs av länstyrelsens administarionsbyggnader och en del av dessa finns ännu kvar i den byggnad, Prästgårdsgatan 23, där nu bibkioteket och arbetsförmedlingen är inrymmda. Stadens styresmän syns i 1800-talets tidigare år ha fylkat sig kring hövding. Icke mindre än tre rådmän ägde hus vid torget, så även grundaren av stadens första tidning, rektorn vid läroverket, Axel Lundström, och stadens borgmästare omkring 1900 hade hyres våning där.
Kommentarer
Trackback