Den gamla Prästgården på Nygatan

NORRBOTTENS ALLEHANDA 14 SEPTEMBER 1900:
Kyrkostämma med Piteå stadsförsamling hålles å rådhuset den 24 d:s kl 5 em. Det gäller då att med anledning af kommitterades förslag fatta beslut, om församlingen will bygga ny prästgård å föreslagen tomt i närheten af läroverket.
Prostgården
Den uppfördes som en följd av att Piteå stadsförsamling år 1901, blev en egen församling. Och Piteå fick en egen kyrkoherde. Den gamla komministergården som låg på Prästgårdsgatan, och var uppförd 1840. Och ansågs vid sekelskiftet vara i så dåligt skick, att en byggnadskommite tillsattes av kyrkostämman och det beslutades att sälja komministergården, och bygga nytt på tomten vid läroverket.
Kommiten fastnade för ett förslag  från byggmästare Viktor Åström i Haparanda.
Byggnaden skulle innehålla kök med behövliga skafferier,jungfrukammare,matrum,sal,förmak,sängkammare,barnkammare,arbetsrum,expeditionsrum,samt två vindskammare. Dessutom tillkom på Åströms initiativ, en stor sal i vindsvåningen, för sammanträden.
Troligtvis påbörjades bygget 1903. Fem kyrkoherdar med familj har haft sin bostad dår, den förste var Gustav Hörnström som vaR KYRKOHERDE 1901-1908 och den siste var Birger Viking 1962-1973.
Huset har sedan inrymt bland annat Frälsningsarmen och musikföreningen Ripp-Rock, ocjh idag 2013 huserar här
Kommunens musikskola.
Bilden från ett vykort från 1926
Källor: Text innehåll Anna Elmèn Berg Piteå Museum 1992 i en brochyr från Piteå Kommun
Bilderna från egna samlingar.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0