Lundbergs skor

1872 Startade PA Lundberg garverirörelse i Piteå, som sedan utökades med sko butik.
1902 Övergick rörelsen till sonen  handelsmannen Axel Lundberg, på 1940-talet övertogs rörelsen av Axels son Folke Lundberg, Den siste ägaren från famljen Lundberg var Folkes dotter Anna -Stina Berg, innan den såldes först till Wedins och sedan till Euro sko gruppen, för att sedan läggas ned i Augusti 2010.Här nedan kan du se lite bilder, som ställts till förfogande av Niklas Berg ( son till Anna-Stina Berg)
Julen 1938
Julen 1938
Här köps det in skor med Folke Lundberg
Man deltog även i mässor här i en mässmonter på Norrmalmia i Piteå Folke Lundberg.

Lång och trogen tjänst

Fältläkaren d:r Almqwist som icke mindre än38 år varit lassarettsläkare härstädes har för någon tid sedan inlämnat sin avskedsansökan från sistnämda befattning.
En så lång och oavbruten tjänstgöring torde höra till sällsyntheter och berättiga till vila,även om den kunde fortsättas.
Norrbottens Posten 15/10 1874
Från artikel i PT 27 april 1977 av Joel Berglund

Uddmangatan

Fotograf Pege Lundh.
Ca 1943
Sunes Korvkiosk/grill Fd Rödalyktan och högre upp Birkarlen här är idag 2013 Småstaden.
ca 1950, här är idag 2013 Taigarden restaurang i hörnet där du ser  Shell.
Till höger Uddmansgatan 1 till vänster står idag 2013 Fd polishuset rakt ned har du hamnen.

Viktoria Hellgren

En av Piteå stads mera kända personer, ackuschörskan Fru Viktoria Hellgren gift med Boktryckaren Gustaf Hellgren. Fru Hellgren genomgick en kurs för utbildning av barnmorskor och tog vid 22 års ålder 1894 sin examen. Hon tjänstgjorde en tid vid Skebo bruk i Roslagen. Men hemlängtan blev för stor och hon flyttade hem till Piteå och, ingick äktenskap med boktryckaren Gustaf Hellgren.Efter att under ett år tjänstgjirt som praktiserande barnmorska, blev hon ordinarie fr.o.m. 1897. Hon har varit ledamot av dåvarande barnuppfostrings nämden. Fru Hellgren var även med och startatde föreningen Majblomman och även Röda Korset.Hon var även en tid ordförande i Barnmorskeföreningen.(Hon var även min fasters barnmorska)
Detta är ett sammandrag från ett urklipp som min farmor Nanny Lidman sparat.

Den gamla Prästgården på Nygatan

NORRBOTTENS ALLEHANDA 14 SEPTEMBER 1900:
Kyrkostämma med Piteå stadsförsamling hålles å rådhuset den 24 d:s kl 5 em. Det gäller då att med anledning af kommitterades förslag fatta beslut, om församlingen will bygga ny prästgård å föreslagen tomt i närheten af läroverket.
Prostgården
Den uppfördes som en följd av att Piteå stadsförsamling år 1901, blev en egen församling. Och Piteå fick en egen kyrkoherde. Den gamla komministergården som låg på Prästgårdsgatan, och var uppförd 1840. Och ansågs vid sekelskiftet vara i så dåligt skick, att en byggnadskommite tillsattes av kyrkostämman och det beslutades att sälja komministergården, och bygga nytt på tomten vid läroverket.
Kommiten fastnade för ett förslag  från byggmästare Viktor Åström i Haparanda.
Byggnaden skulle innehålla kök med behövliga skafferier,jungfrukammare,matrum,sal,förmak,sängkammare,barnkammare,arbetsrum,expeditionsrum,samt två vindskammare. Dessutom tillkom på Åströms initiativ, en stor sal i vindsvåningen, för sammanträden.
Troligtvis påbörjades bygget 1903. Fem kyrkoherdar med familj har haft sin bostad dår, den förste var Gustav Hörnström som vaR KYRKOHERDE 1901-1908 och den siste var Birger Viking 1962-1973.
Huset har sedan inrymt bland annat Frälsningsarmen och musikföreningen Ripp-Rock, ocjh idag 2013 huserar här
Kommunens musikskola.
Bilden från ett vykort från 1926
Källor: Text innehåll Anna Elmèn Berg Piteå Museum 1992 i en brochyr från Piteå Kommun
Bilderna från egna samlingar.
 

RSS 2.0