Vy mot Norrmalm 1965

Här har du en vy mot Norrmalm, men Esso stationen som Lundberg startade en gång, här kan du även se ett hus som ägdes av Balder Eriksson, och idag kontor för Marie Care med Lindbäck och Wirén som ägare, vyn ser ganska förändrad 2020 fast en del hus finns kvar, ett Piteå i förändring

Storgatan

Storgatan i dag 2020 gågata, då stod den där vid Röda Kvarn, och drevs en gång av slaktare Forsman, för att sedan bli Sunes, som idag finns vid Busstation. Och Sune är sedan länge borta.

Tempo Piteå med sin parkering

Tänk vad den varit med om mycket, och vad som har hänt där genom åren, och tänk vad minnen både roliga och tråkiga genom åren. Nu finns den inte kenske som minne för många.

Piteå Kyrka i vinterskud

Här kan du se stadens kyrka i vinterskrud.

Det gamla vykortet från Norrmalm

Det gamla vykortet daterat 1901 från Norrmalm med andra ord väldigt gammalt, detta var Norrmalms torg

Missionshuset Sjulnäs

Missionshuset Sjulnäs

Ett kanske okänt café porslin

Ett cafe porslin med Johanssons café kan vara Hortlax kanske Bergsviken, fanns ett alternativ till en till ort som jag inte minns, men det finns i samlingarna Piteåsamlingar.

Frans Wallsténs järnhandel 1962

Här har vi en bild från Frans Wallsténs järnhansel, här är gamla leksaks affären och med denna tillbyggnad blev det varuhus, har här pryat på 70-talet, så här är det Rodolf Rulle Wallstén som chefar Detrta hus blev eldens rov 1974.

Vinter på Storgatan gågatan

En gång gick det att ta sig fram efter gågatan, men idag 2020 så är gågatan uppvärmd vilket gör det omöjligt sparka där.

Glimtar från idyllen Munksund

Här har en och annan MSSK:are passerat genom åren så väl jag också trots att jag ingen stjärna var, men drömmen om både ishockey och fotbolls karriär fanns.
Minns inte att planen var så lång, orkar i bästa fall en längd i lågt tempo, en var Kurre Hamrin min idol, men min plats i laget blev vänsterback pojkar A lag 2 , men vi slog Storfors första lag, det var i den matchen jag fick kramp, det var en kämpa match, Men tillbaka till vänsterbacken tror jag hade nr 5 på min tröja, samma som Roland Grip i landslaget, kanske hade alla vänsterbackar nr 5 den tiden.
Den gamla läktaren, var nog aldrig fullsatt på våra matcher, ska enligt uppgift vara den första med tak, men i dag gammal och sliten, men tänk med lite färg, och kanske skulle vi fylla ga. Idrottsparken med nya stordåd, en gång i historien hette stjärnorna Göran Berg, Klitas Göran Sandberg. Förr var det idrotten som höll ihop samhällen. man borde gå och se någon match, bilderna blev tagna då jag och min hund var ute på en kulturpromenad.
Då vi passerar kansliet, som var semesterstängt , men där borde finnas mycket historia, vi borde kunna skapa någon typ av utställning om hur det sett ut en gång, och kanske människorna runt om, den nya generationen borde få se vad som skapade förutsättningarna för dagens blivande stjärnor, MSSK jag ställer upp och gräver om ni vill jag finns på 070-6860826 Leif Lidman

Öppet hus Piteåsamlingar Måndag 20/7

Öppet hus Måndag 20/7 kl 12.00-20.00 Entré 50:- Vi har vid denna visning lite speciella direktiv för att undvika smittspridning vi har två rum för samlingarna, vi har ett blädderrum och begränsat tillträde . Du får information på plats, det är med rådande Corona vi har lång besökstid. Hopps få se dig eller kom förbi kanske du lunchar eller tar en fika i det lilla fiket, eller kommer förbi och snackar lite Piteå från förr. Varmt Välkommen Info 0706860826 Adress: Furunäsvägen 105 Furunäsets företagsby

En liten reklambil berättar

Man blir glad som samlare då man blir stoppad på loppis i Badhsuparken får frågan har du hajna. Då hade jag aldrig sett den förut, trots att jag är bekant med Sture Nilsson som ägde Uno-X Piteå.Det finns nog inte många kvar idag. men den finns nu bevarad i Lidmans Piteå Samlingar.

Lågvatten 1936 i Piteå

1936 var nog det året det var lite vatten , bilden kan vara lite svår att tyda, men det är vid Strömsborgs bron ( Hosptalbron) till höger i bild kan du skymta Forséns såg på Strömsborg.

En gammal BMW

Bengt Ola Nyström med sin gamla BMW

Piteå profilen Sundberg

Henry Sundberg är för minnesgoda Pitebor främst känd för den som ordna kön vid barnbion på Röda Kvarn, där ingen kunde gå för i kön. Jag har däremot ett eget minne från honom , det var när jag och pappa var på ishockey på Kvarnvallen en gång jag var kanske kring 11-12 års åldern, vi var på väg till vår favorit plats bakom målet, då vi sprang på Sundberg och han fick se min far var på han utbrast tjena tjena Pitholmarn och skakade han med honom sedan kom turen till mig jag sträkte fram kardan och han nöp till han var stark kändes som jag skulle lätta från backen, kändes som en befrielse då han släpte min hand. Det var mitt första möte och minne av Henry Sundberg. Men han har satt spår i många Pitebors minnen, kanske mest dom som försökte gå före i kön på Röda Kvarn.

Ett gammalt Konsumflygplan

Ett gammalt Konsum flygplan, kan vara en leksak men har även att men använde det som reklam fyllt med konfektyr, som samlare så fastnade jag för det, sticker ut lite från mitt övriga samlande, men jag har även en liten förkärlek för gamla leksaker. /Leif

Strömsunds kanalen

Den alltid lika vackra Strömsund kanalen här fångad utav Lennart Blom

Stor Rebben Piteå Skärgård

Har har vi en bild från Stor Rebben med Piteå Profilen Rulle Erstam på sin båt, Rulle kanske mest känd för sin tid hos Bloms Möbler. Fotograf Lennart Boström

Den gamla sockerskålen

Här har vi den gamla sockerskålen från Konsum, förmodligen det som låg i korsningen Storgatan Aronsgatan idag 2020 ligger där Team Sportia. Men det som är roligt med denna sockerskål är dess resa till mina Piteåsamlingar. Det hade uppkommit någon kanske avlopps läck i anslutning till där brandkåren är idag, och då man började gräva där så hittade man denna och några andra porslins produkter hela och intakta, området har en gång till hört hamnområdet, och dessutom använts som soptipp för staden, så där finns nog det ena och det andra, kanske dags för utgrävningar. Men socker skålen finns nu att beskåda hos Lidmans Piteåsamlingar./Leif

Öjebyn Interiör Piteå gamla stads kyrka

En gammal interiörbild på Öjebyns kyrka.

I Rehnbergs Kiosk

Den gamla tändsticks asken berättar här med om något som en gång varit, Vargbacken är väl en del utav idag 2020 Sikfors

Målare mästarna Larsson & Lundström på jakt

Här har vi de två Piteå profilerna och tillika målarföretagarna Birger Larsson och Uno Lundström ute i skogarna för jakt, till läggas kan att då min far Thure Lidman som arbetade under större delen utav sitt liv arbetade som målare, så hann han med att jobba hos bägge dessa herrar /Leif Lidman Foto ägare Familjen Henrik Wallsténs fotosamlingar.

Gustaf Winblad Piteå

Här har vi Gustaf Winblad tydligen på harjakt, Gustaf kanske mer känd för Piteborna som gift med Hanna Lundqvist och dom drev klädaffär, men som många utav det man stadens företagare så jagades det frisk i skärgården, kanske är detta ett sådant tillfälle.

Thomas Holmström Detroit Red Wings

Thomas Holmström en gång ishockey stjärna i Detroit Red Wings i NHL bilden är nog tagen under någon gång då han firade semester i Piteå och en säsong då laget vann Stanley cup, och han fick låna hem bucklan, han ägde Smällgården i Hortlax en period, det är den du ser i bakgrunden. Här ser du Thomas tillsammans med Hustru och ett utav barnen, och hund. Fotograf är Lennart Boström

En fribiljett Perudden

Tänk att ha en fribiljett till Perudden, verkar vara utställd av Y Skarin, så det är nog före min tid, men jag var under min ungdoms tid ofta där på dans. Men som Piteå samlare är det kul att ha en biljett från förr , Det som är tråkigt är att Perudden blev lågornas rov i september 1994. Men nu är biljetten bevarad till eftervärlden. /Leif

Busstation Piteå

En gång låg busstationen där idag 2020 Sundsgatan går fram nedanför kyrkan, det var byggnadeb som du ser på bilden, men bussgods och dess lite legendariska arrendator Fille Nordfors hade sina domäner.

Storm i Södra hamn Piteå

Stor i Södra hamn bilden är nog fotad utav Torsten Wallstén en gång ägare utav JOWA bilden lär vara tagen någonstans kring 1938-1940. Bilden ingår i Familjen Henrik Wallsténs fotosamlingar.

Toyota

Från en brochyr om Toyota och Dahlgrens Bil.

Storgatcentrum Piteå

Här har vi Storgat Centrum med Sveriges första gågata, till vänster kan du skymta Holmgrens brödaffär, idag 2020 återfinns Hanzéns bröd och Konditori på samma plats. Huset söm har haft många hyresgäster genom många år. När huset byggdes var det trivialskola/ flickskola.

Frälsningsarmén Storgatan

En vanlig vy från förr nästan varje Lördag spelade och sjöng Frälsnigsarmén på gå gatan utanför Beliva och Ekbergs.

Uddmansgatan Piteå

Här kan du se till höger i bild Hanna Lundqvists hus, här med Franzéns gummiverkstad , har fått veta att före Franzén var där en Höglund som hade gummiverkstad.

En hälsning från Piteå

Det gamla vykortet från Storgatan i Piteå.

IOGT Öjebyn

IOGT huset i Öjebyn , det finns kvar ännu men är om och tillbyggt.

Stolt bilägare BD 17359

Här har du en stolt bilägare Sture Nilsson med sin bil, Nilsson var grundare utav Uno-X i Piteå sede mera BP, STATOIL mm

Järnvässtationen

Den gamla järnvägsstationen och till vänster ser du en kiosk som var pressbyrån och senare Gunnars Kiosk, som var stora på spel, allt revs på 80-talet, idag är området en illa skött parkering.

Lövholmen

En gammal bild från Lövholmen benämnt Piteå Slipersfaktoriet , tror man gjorde slipers till SJ, lägg märke till segelskutorna.

Barnens Dag

Här passerar ett Barnens Dag tåg efter Storgatan Pitedalens Sparbank idag 2020 har banken flyttat övergatan och heter Sparbanken Nord, och i dessa lokaler finns 2020 Lekia leksaks affär.

Piteläsk 1993

En oöppnad Piteläsk från 1993 som gavs ut i samband med Piteå Dansar & Ler, kanske minns just du hur den smakade.

Öppethus hos Pitesamlingar 20/7

Vi planerar att ha öppet hus hos Piteå samlingAR PÅ FURUNÄSET då många har frågat vi har lång tid för att många skall kunna hinna. 12.00-20.00 MERA DETALJER INOM KORT

Stor Rebben Piteå Skärgård

En lite rolig bild från Stor Rebben, fotad utav Lennart Boström

Bilutställningen Nostalgihelgen 1997 Piteå

Nostalgi helg 1997 i Piteå, här bilutställnig som nog ordnades utav Norrlands motorhistoriker, det avr även nostalgi tema ute på Pite havsbad där idésprutan och bildens fotograf Lennart Boström jobbade då.

Vatten bild mot Piteå Hamn

Här fotat från vattnet mot Piteå hamn Foto familjen Henrik Wallstén fotosamlingar

Uno-X Piteå Strömnäs

Här har du ägaren till Uno-X Strömnäs blåsandes ballonger en interiör bild från då macken låg på Källvägen, idag (2020) Ringiusvägen.

Uno-X Piteå Strömnäs

Här låg första Uno-X macken i Piteå omkring 1963 gatan heter Strömnäsgatan, och här ligger idag (2020) Strömnäs skola.

Uno-X Piteå Strömnäs

Uno-X Strömnäs hette det förr nu är adressen Ringiusvägen här har hunnit vara BP Statoil mm nu Cirkel K. Uno-X startades av Sture Nilsson, en gång född på Norra Pitholm.

Sjulnäs

Sjulnäs med Sandlunds, som även hade varubussar, bilden kan nog vara från 60-talet

Piteå hamn

Piteå hamn omkring 1965, här kan du se en stor del utav staden, samt det då relativt nya polishuset.

Storgatan Piteå

En bild från Storgatan i Piteå, som det en gång var med mycket folk, och förmodligen turister, tycker bilden andas 60-tal

Piteå hamn

Piteå hamn man får ju många gånger frågan om årtalet, tror att denna bilden kan var 30-tal

Piteå inre hamn

Piteå inre hamn för småbåtar Norrmalm

RSS 2.0