Piteå planerar för framtiden

Piteå har detta år (okänt) Utbyggt skolväsen I Piteå finns 6 centralskolor, integrerat gymnasium, Akademiska kurser, lantbruks och lanthushålls skolor. Omskolningscentrum, folkhögskola och musikhögskola( Framnäs) Sjukvård och åldringsvård Lasarett med ca 360 vårdplatser. Läkarstationer, Psykiatriska vårdhem . Folktandvårdskliniker i alla centralorter samt privata tandvårdsmottagningar. 5 Gästhem för åldringar. Barndaghem lekskolor. Goda Kommunikationer Piteås järnvägs och sjöfartsförbindelser har spelat stor roll vid storföretagens val av Piteå som lokaliserings ort. Piteå ligger nära flyg, bara halvannan timmes restid till Stockholm. Bostadsbyggande Kommunen investerar varje år ca 62 milj. för iordningställande av bostadsområden och uppbyggnad av serviceanläggningar av olika slag. Sanering och succesivt ombyggnad av centrumområdet. Tex från en äldre broschyr utgiven av Piteå Kommun.

Pitholmens havsbad

Sommar Piteå bjuder på: Piteå havsbad och Pitholmens Havsbad med kilometerlånga sandplager, utsikt över Bottenvikens kobbar och skär bara 10 km från Piteås centrum. Restaurang och bar med 750 platser dans och showprogram varje kväll under sommaren. Sommarvaruhus, kiosker, tennisbanor och minigolfbana, uppställnigsplatser för husvagnar , goda serviceanordningar för camping. Inom havsbaden finns semesterstugor, 2 och 4 bäddars. Möblerade stugor med sängar och köksutrustning, Wc storstuga, pentry med kylskåp, elplatta, krp, kallst och varmt vatten, avlopp och eluppvärmning. Vissa stugor har dusch. Filtar, lakan,vilstolar, strandstolar och terassbord uthyres. Ett flertal enklare övernattningsstugor. Ring Turistbyrån för bokniing. text är hämtad från broschyr utgiven av Piteå kommun för ganska länge sedan.

Nakenbad

Tusentals människor söker sig till den solvarma Piteåkusten under somrarna. Det torra, varma och solrika badklimatet under somrarna har gjort Piteå till "Nordens Riviera". Piteå har första offentliga fribadstranden i Sverige. Den är belägen i direkt anslutning till havsbaden och drivs av kommunen, och medlemskort behövs ej. Piteå bjuder på många trevliga arrangemang bl.a. Byggdefester, logdanser, Nolia Mässan vartannat år, uppträdande varje sommar lördag på gågatan. Många inneställen med dans show på flera platser. Teaterförställningar i modern teatersalong. Konserter med medverkande från Framnäs musikhögskola och turnerande orkestrar. Framträdande av sommarkyrkan. Båtturer i vacker skärgård. Fiske till havs, i Piteälven och insjöar. Segling och allt som har med båtar att göra. Texten är hämtad från en broschyr utgiven av Piteå Kommun av okänt datum, men från förr.

Jävre

Har inte årtalet på bilden men detta fanns i Piteå då Dans: Piteå Favsbad, Piteå Stadshotell, Piteå Stadshotell, Valvet. Campinganläggningar som fanns då: Borgaruddens Havsbad, Jävrebyns Motell & Stugby,Camping Ladrike, Norrstrandsbadet, Pitholmens Havsbad, Pite Havsbad, Rosviks fäbodar, Mohems Camping, Tjälens Turistbostad Hemmingsmark. Uppgifterna hittad i en broschyr från Piteå Kommun.

Micro Museum öppnar på Furunäsets företagsby

Nu börjar det att ta sig, vill du komma och kolla på delar av mina Piteå samlingar finns jag idag Måndag 28/12 på Furunäsvägen 105 mellan 12.00-17.00

Konditori från förr i Piteå

Det är Rönnbergs konditori som har gett namn år Rönnbergshörnet, vilket var i korsningen Storgatan /Trädgårdsgatan mittemot Badhusparken, annonsen är från 1930.

Konditori från förr

Annons för Oscar Björcks konditori som låg efter kyrkbrogatan vänster sida ned mot idag ICAKvantum (2015)

Konditori från förr i Piteå

En annons från J A Johanssons Konditori i Piteå 1930.

Konditori från förr i Piteå

Hjalmar Lindbergs café i Öjebyn annonsen är från 1930.

Konditori från förr i Piteå

En annons från Ekbergs Konditori denna är från 1930 då det låg efter Storgatan där idag Sparbanken nord har sina lokaler, idag ligger Konditoriet på andra sidan av Storgatan, och är i full gång.

Konditori från förr i Piteå

Annons från 1930 för Ernst Konditori & finbageri låg efter Storgatan, där idag RSHM har sina lokaler (2015) och har ett kafé som benämns som Ernsts.

Lidmans Piteåsamlingar Nytt

Piteå Kardfabrik fanns tydligen en gång i Piteå.Vewt däremot inte var den låg, kanske vet du?

Lidmans Pitesamlingar Nytt

En liten galge från Tempo som en gång fanns i Piteå, och låg en gång där Piteå hälsocentral idag 2015 ligger. har nog tillhört barn avdelningen. Även denna kom fram via en bekant som ville vara med och dela med sig till samlingarna vilket värmer.

Lidmans Piteåsamlingar Nyinkommit

Denna galge från Lalanders låg i brevlådan, känns som en ytterligare julklapp, visste att den skulle komma, jag har ju flera galgar från Lalanders men inte i denna färgen, har aldrig sett något liknande. Det är extra kul då människor tänker på en och vill bidra till samlingarna.

Jul i Piteå från förr

Häst och släde vid kyrkan i Piteå, kan det vara Julottas besök.

Jul i Piteå från förr

Jul stämning vid Bloms möbler , medan det låg vid Storgatan innan branden förstörde huset och butiken flyttade till Öjebyn.

Jul i Piteå från förr

Från Byxtorget ned mot Handelsbanken

Juli i Piteå från förr

Från Byxtorget mot Rådhustorget

Jul i Piteå från förr

Piteå kyrka från Norrmalm 1906

Jul i Piteå från förr

Storgatan från förr i juletid

Lövholmen från ovan

Lövholmen från ovan 1930.

Jannes Piteå

Jannes där ingick bland annat Janne Bergman Lennart Nordmark, var väl som störst 60-70 talet, var bland annat husband på parkkvällar i Badhusparken under flera år.

Strömnäs Piteå

Ja så såg det ut för ett antal år sedan.

Borgarudden Piteå

Borgarudden omkring 1979.

Piteå företag från förr 1930

Ett anrikt konditori som många har minnen från, och en skrädderiaffär från förr.

Piteå företag från förr 1930

En speceriaffär och en frisör från förr.

Piteå företag från förr 1930

Här blev det två anrika företag från Öjebyn.

Piteå företag från förr 1930


Piteå företag från förr 1930


Piteå företag från förr 1930

Noterbart är att de här även sålde däck

Piteå företag från förr 1930


Piteå företag från förr 1912

Wixnér startade sedan plåtslageri i Piteå och det förtaget finns ännu kvar.

Piteå företag från förr 1912


Välkommen till Piteå

Vet ej riktigt var bilden är tagen, men det ska vara far och son Konrad och Östen Sandberg hemmahörande i Rosvik på besök i stan.

Patrons ägor på Degeränget

Här en gång patron Hedkvists ägor, här står idag (2015)Smuefit Kappa Kraftliner

Nynäs bensin kvitto

Kassa kvittot är från 1971 och det verkar som om det var Sandberg & Isaksson som drev den, kan det vara den som låg efter Prästgårdsgatan där Shell är idag 2015.

Vedlotteri en kul idé

Så här såg lotten ut, det var Lillpite handboll som stod bakom den udda idén.
Dragnings listan i annons, förmodligen PT, således ingen vinst denna gång, men dock ett bidrag till Lillpite.

Siverts Kabelverk i Piteå Öjebyn

Siverts Kabelverk en modern och tekniskt avancerad fabrik för kabeltillverkning i Öjebyn, som startade produktionen 1966 och har sedan dess har fabriken expanderat oavbrutet, och stora delar av produktionen går på export.

Haraholmen Piteå

Piteå djuphamn, vykortet är poststämlat 1979

RSS 2.0