Öjebyn Ljunkvist café

Det vita huset var Ljungkvist Café i Öjebyn, som var populärt på sin tid.

Lycka bringar Åströms ringar i Piteå

Åströms Guldsmedsaffär annonserar om Ringar i Boliden guld. och man kunde hyra brudkrona och diadem i silver, ja året var 1939
annons i PT 19390120

Luxor Radio Piteå

Denna skivspelare kan inte ha varit så billig, med tanke på alla finesserna, men du kunde köpa den hos
R Johansson El Byrå, och året var 1939.
Annonsen införd i Piteå Tidningen 19390120

Dans på Munksunds Folkets Hus Piteå

Dans anordnas  1939 på Folkets Hus i Munksund, och för musiken stod det lokala bandet Nordland.
Annonsen infördes i Piteå Tidningen 19390120
 

Bandy på Strömsborgsviken Piteå

 
 
DM Final 1939 på Strömsborgsviken, undrar hur den matchen slutade.
 

Demokratins Problem 1939

Det fanns problem redan 1939, här när Gösta Ronner  studisekreterare hos ABF gästar Folkets Hus i Munksund
annonsen införd i Piteå Tidningen 19390120
 

Sveriges första gågata

Här kan du se gågatan i Piteå, en gång Sveriges första.Där är väl så här vi pitebor vill att det ska se ut mycket folk, så här såg det ut 1974.

Piteå 1974

Närmast i bild tillhör Strömnäs, och bakom hyreshusen har du Strömbacka gymnasieskola och yrkesskola
och till höger i bild har du stadshuset, i bakgrunden ser man staden. Bilden är från 1974.
 

En gång Nordens riviera

Här kan du se Pite Havsbad från 1974, grundat av Elof Söderberg, men det var nog sonen Clifford Söderberg
som fick det vida känt, idag ingår det i hotellmagnaten Hilding Holmqvists hotell imperium. Ett utav Piteås starkaste varumärken.

I Piteå badar man naken

En bild från naken badet här tillhörande Pitholmens havsbad, idag ingår det i hotellmangnaten Hilding Holmqvists imperium, undrar om han har prov badat där? bilden är från 1974.

Piteå industrier från 1974

Här har du det som en gång hette Assi, men nu mera benämns i folkmun Kappa.
Här kan du se SCAs pappersbruk på Munksund, här från 1974

Infjärdens Folkpark

Göran Hartman innehavare en gång av Infjärdens Folkpark i Svensbyn.
Folkparken som var belägen vid Svensbyfjärden startades 1936 och blev en samlingsplats för pitebygdens ungdom av alla kategorier. Basarer och danstillställningar anordnades året runt, och vidare där fanns karusell, skjutbana etc. Traktens ungdom som hade god nöjeskultur och myndigheterna hade under alla år inget haft att anmärka på. Utvidgning av platsen var ett önskemål som på grund av bristande förståelse från kommunala mäns sida som inte kunnat realiserats, (Källan är från 1949 så vi vet inte hur det gick). Denna plats som hade ett 20-tal sportstugor och besöktes årligen av ett 100-tal familjer för semester. Badmöjligheterna var goda med fast strand, som fodrade årlig förbättring, där man tänkte sig att söka hjälp av landsting och Kommun. Detta blev sedan Perudden, ett populärt dansställen i familjen Skarins regi. Dessvärre eldhärjades byggnaden, och finns inte kvar idag(2015)
 

Profiler från förr

Hugo Grönquist som startade Gullvivans Blomsterhandel på Storgatan 29 1931 efter att ha arbetat i yrket sedan 1924.

Profiler från förr

Margit Dannberg Affärsinnehavare, hon övertog affären ca 1945 efter att i nio år varit sysselsatt i såväl speceri som manufakturbranschen. De svårigheter som mött affärsinnehavaren under krigstiden har givetvis även drabbat henne. Speciellt besvärligt har det varit att anskaffa svenska bommullstyger. Glädjande no säger hon att tillgången på varor har förbättrats. Hennes önskemål för framtiden är , att de ljusäkta, skrynkelfria förkrigskvaliteterna åter ska komma i marknaden.

Dom har klätt Piteborna under lång tid

Från vänster Hanna Winblad (Lundqvist) Gustaf Winblad Lennart Markgren.
Firman Hanna Lundqvist Manufaktur - Herrekipering - Herr och damkonfektionsaffär, vilket är stadens äldsta och största företag i branschen, grundades 1911 som filial till firma J.G. Lundqvists affärs rörelse i Byske, med innehavarens syster, fröken Hanna Lundqvist, senare gift Winblad som föreståndarinna. År 1916 flyttade affären, som dittils varit inrymd i Färgbolagets hus till sina nuvarande lokaler vid Uddmansgatan. 1921 övertog fru Winblad affären som ägare. Från början var den huvudsakligen en manufaktur och herrekipering, men under fru Winblads framsynta ledning skaffat en omfattande  kundkrets, från såväl staden som den kringliggande landsbyggden, så utvidgades sortimentet att omfatta allt i herr och damkonfektion. Då blev det tvunget att utvidga lokalerna. Särskida avdelningar för dessa branscher inrättades och helanedre våningenav fastigheten har nu tagits i bruk, för själva försäljningsverksamheten, ( under det att källarutrymmena inretts till lagerlokaler) Trots detta planerar firman en omfattande renovering varvid två våningar komma att inredas som affärslokaler . Endast det nuvarande läget på byggmarknaden har hindrat dessa planers förverkligande. Firmans utveckling kan också belysas av det förhållandet att försäljningen från början kunde skötas med hjälp av 1-2 medhjälpare under det att nu tolv personer är anställda i företaget. Företaget övertogs av Lennart Markgren som hade släkt band med Hanna.
Här en annons från en telefonkatalog från 1962.

RSS 2.0