Svartudden

udden Här har du stranden och bryggan vid Svartudden, som en gång var, kanske norra Sveriges största festplats, med många olika inslag som dans uppträdanden boxning, och en massa upptåg allt i sen satt av nöjes pappan och revisorn Sven Bäckström.

Munksundgården Munksund Piteå

Munksundgården drivs vad jag har förstått det som en stiftelse, här finns idag 2020 en personal restaurang,ett mindre gym har funnits där, det är SCA som ligger bakom.

Svartudden Piteå

Bryggan in mot Svartuddens festplats, här har många storheter vandrat, Karl Gerhard, Ulla Billqvist, Jan -Olof Sandberg med flera.

Munksunds Badhus Munksund Piteå

Munksund folkskola och badhus, vid tjärn Munksund

SCA Munksund

Linbane bygget 1929 Munksund.

Lövholmens sågverk Piteå

Lövholmens sågverk

Munksunds simhall Piteå

Interiör Munksund simhall som kom till på 30-talet tror jag, på inrådan utav SCA, för att sedan övergå till Piteå Kommuns ägo, här har badmästarna hetat Forslund och Wilson, och här har spelats vattenpolo framgångsrikt en gång.

Ekbergs Konditori bröd butiken

Här en bild från Ekbergs brödbutik som finns här ännu idag 2020, men fanns här från början utav 60-talet.

Uddmansgatan Piteå

Uddmansgatan ca 50-tal med Handelsbanken till höger, tobaksaffären på vänster sida, här är det nog bilhandlare Sandberg som äger huset, som senare Bröderna Ohlsson köpte, brann ner 1952.

Sundsgatan

Sundsgatan 60-tal från kyrkbacken mot kyrkparkeringen, som under många år har samlat ungdomar under främst helger.

Hortlax Kyrka

Hortlax Kyrka mitten av 40-talet

Dekaler från förr

När man var liten så var det många som samlade på dekaler, ett minne som har etsat sig fast för mig, när jag i början av 70-talet praktiserade på Wallsténs Järn, på sport avdelningen, så kom det in tror det var tre ungar, och frågade om vi hade några klistermärken, jag kollade i några lådor, och hittade en rulle med Juletiketter, sagt och gjort dom fick var sin etikett, var på att det kom bara fler och fler ungar, så jag höll mig undan ett tag. Fick här om dagen ett antal klistermärken, från ett dödsbo
Gunnar Lundström bördig från Piteå var mannen som tog Adidas till Sverige
Buster var det många som läste
Detta året jobbade jag på Bengts Sport som då var Intersport i Piteå
Shell i Jävre ägdes en gång av Sturesson
STP var en dekal som stod högt i kurs minns jag hade nog en på moppen
Sandborgs Disel & Bil el finns fortfarande kvar i stan kanske har det namnändrat och bytt plats

Bonäset Öjebyn en gång

Bonäset någon gång på 50-talet, då det tillhörde familjen Ljungqvist, tror att bagarmästare Axel Ljungqvist bodde där. Fotograf är sonen Svante Ljungqvist

Storgatan 60-tal Piteå

Storgatan sett från väster idag (2020) gågata här, men en gång var det ganska trångt, som du kan se på bilden, på vänster sida skymtar några gamla Piteåbutiker som Wallsténs Sofia Lundbergs, Carlssons Ur, med flera och på höger sida kan du skymta Missions bokhandeln med flera , kanske minns du någon av dom andra.

Piteå Hamn

Ett gammalt vykort poststämplat 1955

Storgatan Piteå

Storgatan från förr till höger i bild kan du se Klädes Centralen och CL Åströms Guld och på samma sida längre upp vid skylten Foto låg Ridderstråhles foto och därefter Röda kvarn som byggdes 1938. Om vi går över på andra sidan gatan så har vi först på vänster sida Lundbergs skor det rappade huset, innehöll även en bank ett tag det brann 1946 på samma sida det stora trähuset som bland annat inrymt telegraf mm som brann 1954.

Sundsgatan

En bild från Sundsgatan från omkring 1961 till höger kan du skymta Stadshotellets Annex, till vänster kan du se Bilbolagets skyltfönster som ägdes av Bröderna Ohlsson, som även ägde hela fastigheten, där ovanför bilaffären, låg populära Konditori Aveny, där många samlades innan man åkte ut till Perudden i Svensbyn och dansade på 60-talet

Strömbacka herrgård Piteå

Den gamla herrgården vid Strömbacka skolan idag (2020) men den byggdes en gång av Konsul Arvid Hedqvist son till Patron CA Hedqvist från Öjebyn, och lär ha kostat en miljon att bygga, och är enligt fackmän idag vara ett fusk bygge. Huset inrymmer idag Strömbacka gymnasieskolas restaurang program.

Pitsund kiosk

Pitsundskiosken vi södra färjeläget här fanns jukebox och flipperspel

Storgatan Piteå

Storgatan i Piteå omkring 1941, till höger kan du se Matvaruboden, en gång en del utav EA Lundqvist, till vänster i bild kan du se Central Hotellet som en gång drevs av Strandbergs. Bilden är nog tagen från Västergatan.

Sundsgatan Piteå

Här en bild från Sundsgatan i Piteå

Furunäset från ovan

Här kan du se hur stort sjukhuset var en gång, det var även omgärdat med ett högt staket en gång.

Furunäset Överläkarvillan Piteå

Läkarens status var hög förut, och en överläkare hade nog stor makt, därav storleken på huset, huset har på senare år tjänst gjort som restaurang på Furunäset unde namnet Doktors Villan, där i mellan har den väl tjänst gjort som olika saker inom Furunäsets organisation.

Öjebyn 1944

Här har vi en flygbild från Öjebyn i form av ett vykort postgånget 1944

Interiör Öjeby kyrka

Interiör från Öjeby kyrka, där du ser kantorn på orgel läktaren. Öjeby kyrka var länge landsförsamlingens kyrka, Öjebyn är ju gamla Piteå.

Läroverket

Här ser du en ganska gammal bild från Läroverket.

Pitholms Central skola

Pitholms Central skola byggdes omkring början av 60-talet där har jag gått själv från ÅK 5, så här finns många minnen i från, lärare jag haft var Torsten Lidström, Börje Nyman paret Tervahauta, Elof Lundman, Sixten ( Slöjd) Och teckningsläraren Björn Larsson som nyligen fått lämna livet, Rektorer var Karl-Johan Björk och Sigurd Jonsson, det var bara några.

Almanacka 1908

Genom en gammal almanacka från Piteå 1908, kan man få en lite inblick i vilka förtag som fanns då.

Åkes Livs Strömnäs Piteå

Här en interiörbild från Åkes Livs på Strömnäs i Piteå innehavare makarna Åke och Dagny Holmberg, på bilden vid kassan Dagny med sonen Thomas Holmberg.

Läroverket Piteå

Ett gammalt vykort förmodligen kolorerat med läroverket och folkskolan

Piteå Länslasarett

Ett vykort från Piteå länslasarett från 1953

Västergatan

Här ser du Västergatan, och på höger sida ser du Cecil Konditori, Och till vänster ser du ett hus som länge var omdiskuterat, där finns idag Cecil parken med en fontän bestående av en stor kaffe kannna med kopp.

Uno-X Strömnäs

Här sewr du Uno-X bensikstation på Strömnäs Piteå, här har senare varit BP, Statoil. Heter 2020 kanske cirkel K. Grundare utav Uno-X var Entreprenören Sture Nilsson

Furunäset

Här har du ett vykort från det som var Piteå hospital och asýl foto från 1961, sedemera benämnt Furunäset, idag 2020 återfinns här en företagsby.

Piteå Bryggeri 1963

Här Piteå Bryggeri från 1963, här startade en gång en mekanisk verkstad, huset eldhärjades men minns inte när, här har efter Bryggeriepoken funnits olika företag fritid företag, vidio uthyrare, bilfirma, mm. Nu finns här 2020 Restaurang, fastighetsbolag,Turist center, kommunens näringsenhet och några till.

Wallsténs Uddmansgatan

Här kan du se Wallsténs järnaffär den gamla delen, som byggdes till 1960, då hade ägaren Rudolf Wallstén, sett att man skulle ha varuhus, och sortimentet ökades med sport leksaker och möbler, huset eldhärjades 1974, idag 2020 finns här andra blndannat Apotek, försäkrings bolag mm.

Stadsparken Piteå

Här har du Storgatan ned mot Strömnäsbron, till vänster där barnen står har du, stadsparken, till höger skymtar du ga lasarettet från 1880-talet, som under 50-talet var bostad åt folk som kanske hade besvärligt med försörjningen och många barn. Senare har här varit skola, och fakförenings lokaler. Numera 2020 finns här Piteå Vandrarhem, och i anslutning Badhusparken.

Sundsgatan Piteå dansar och ler

Det som en gång startade som nattivalen på 60-talet, då festligheterna flyrrade ut på gatan, då främst på Sundsgatan, numera så är det mest tivoli och mat på Sundsgatan, festen har bytt skepnad genom åren, nu mer som familje fest, med brett kultur utbud.

Maj 1908

Så här såg Maj ut 1908

En gammal almanacka från 1908 berättar

 
Det gamla almanackan berätta med sina annonser , vilka företag som fanns en gång i vår lilla stad.  

Leif Lidman Piteå samlare

Det är bara jag er redaktör, jag har ju också varit liten, här en gång mellan 1957-1962 då vi bodde på Punkthus B på Strömnäs, funderar  mycket på Piteås historia . Har du några Piteå bilder att dela med dig av, du behöver inte ge bort något, kopierar bara utav, eller har du något annat kul att berätta för mig jag finns på tel 070-6860826

Personalbild Piteå lasarett

En personalbild från 1923 här finns min farmor Nanny (Lundqvist) Lidman född 1900 med på bilden.

Piteå Lasarett

En gammal bild från min Farmors samlingar, hon arbetade en period där.hon var född 1900. Laarettet togs i bruk 1915, vet därmot inte hur länge farmor jobbade där, men troligtvis 1920-talet. Idag 2020 finns endast entré portalen i bakgrunden kvar.

Gläntan 2014

En gång ett rekreations anläggning till Furunäset, med möjlighet att få komma ut och kanske ett och annat bad.

Efterlysningar

Ibland får vi in oidentifierade bilder från olika håll, här kommer två stycken
Kanske känner du igen någon på bilden?
Kanske vet du vem han är eller var?

Uddmansgatan

Här fotat inifrån Öjeby/Polyfoto i handels banks huset , förmodligen ett sten skott från arbetet utanför som skadat rutan
Foto Svante Ljungqvist

Norra hamn

Norra hamn 1954

Is racing på Norrafjärden Piteå

Is racin Norrafjäden nedanför Strömlida 1950-tal, kolla den öppna bilen.
Foto Svante Ljungqvist

Strömlida

Vy från Strömlida berget på Strömnäs Piteå
Foto Svante Ljungqvist

Annonser från Munksund

 
 
Linells cykel & Sport 1968
PT 1953.
PT 1953

Framnäs bygget Öjebyn

Artikel om Framnäsgygget 1953..

Svinöra

Svinöra Piteå båtklubbs anläggning 1954, är en populär anläggning, med mångs besökare.

Hamnviken Öjebyn

Hamnviken Öjebyn en populär badplats, med ofta ganska varmt vatten.

Estella mode varuhus

En gång så fick man sina klädesplagg i en kartong, från Estella varhuset i Piteå på Uddmansgatan, där senare Skölds mode låg.

Ekbergs konditori kopp

En gammal kaffe kopp från Ekbergs Konditori, grundat utav Hugo Ekberg, finns fortfarande på Storgatan, och ägarna finns sedan ett antal år utanför familjen.

DM Mästare Handboll Piteå IF 1954

PIF handbollsdamer DM mästare 1954 med här finns Lilli-Anne Nyberg, sedemera gift Hedlund och fortfarande aktiv som ledare inom Strömnäs hsndboll.

Bloms möbler

Här kan du se Bloms möbler 1959 korsningen  Persgatan/Storgatan
Foto Catrin Gisslin fotosamlingar

Öjeby Foto Piteå

Interiör bild från Öjeby foto, kan vara Polyfoto i Handelsbanks huset på Prästgårdsgatan.
Foto Catrin Gisslin samlingar

Pite Runt brochyr 1968

Pite runt 1986 tjejen på bilden Ann-Britt Westling, vars far Erik en period var chefredaktör på Piteå Tidningen.Den innehöll information om kommunen.
Rekomdation om undommarsvanor och tider

Från samlingarna

Sabadill frön Apoteket Piteå
Ricin Olja från JOWA
Program Pite Dragway 1992
 
Biljett Pite Dragway 1992

Lek & Hobby 1967

När Lek & Hobby öppnade sin leksaksaffär vid Lillbrogatan, i samma fastighet som Bodéns Bokhandel, man kunde gå mellan butikerna, ägare av Lek & Hobby var Carl-Gutav Bergström son till Harald Bergström som drev Bergströms Järnhandel på torget, som Carl-Gustav drev för att sedan drev och då tog in leksaker, då järnhandeln övertogs av Wallsténs, artikeln har nog varit införd i Piteå-Tidningen.

Bagar Ljungqvist Öjebyn

Här har vi nog till vänster  bagaren Axel Ljungqvist, vem den andre är vet jag inte, fordonet är nog en brödbil.Ljungqvists var stora i Öjebyn
 
Här har du Lungqvists café i Öjebyn som var stora på begravningar bröllop och födelsedagar.

Strömnäs vägen ut mot Svartudden

Bilden kan vara från 1958 vägen ut mot Svartudden till höger i bild vita huset ägdes nog av en som hette Öberg och ytterligare till höger har du Strömlida, eller so gamlen säg Holmstedsberget.

Stenskär

Stenskär en utav Piteåskärgårds öar, var väl ett fiskeläge en gång.

Fotograf Arne Degerman Strömnäs

Så här minns jag fotograf Arne Degermans fastighet på Strömnäsgatan 11, här framkallade vi bilder, han fotade även mig. han hadde även en anslagstavla vid björken du kan skymta till höger i bild. tror att bilden var från 1964. orginalet har jag lånat från Torbjörn Lindqvist.

Mellangatan 22

Ibland får jag mig tillsänt och detta är et sådant foto från Marianne Lindberg och är Mellangatan 22.

Sett från Strömsborgsbron

En bild tagen från Strömsborgsbron eller som den hette ibörjan Hosptalbron, för att ta sig till Furunäsets mentalsjukhus, men här vyn mot Södra hamn, och småbåtshamen som även fanns där.

Bengt Clausén Piteå

En färgrann tavla utav Bengrt Clausén som var en lokal konstnär, vars son Lars Clausén ramade in tavlor.
Här lite fakta om var han haft utställningar.

Saédens kläder Piteå

Korsningen Prästgårdsgatan/Uddmansgatan, låg en tid Saédens Herrekipering tror att han hette Carl Johansson, sista ägeren var en son Rune Johansson. Detta huset var före Skräddaremästare Axel Marklunds fastighet , där han även sålde kläder, när bröderna Ohlssons fastighet som låg i anslutning eldhärjades 1952, så löste man även in denna fastiget, i detta hörnet kom senare Estella dammodeaffär att ligga, och senare Skölds dam mode, Vid detta huet efter Prästgårdsgatan, kom senare Bengts Sport att ligga, där jag jobbade 1974-1986 och träffade ofta Carl, som bodde i samma hus, och hade bilen i garaget, Du kan även skymta GA Petterssons bussgarage längre bak efter Prästgårdsgatan, där senare även inrymdes Piteå Värme  och inne på gården Piteå Glasmästeri med Kalle Eliasson och Roger tror han hette Nordsvahn.

Överraska någon, med en hälsning från förr

 
 
 
 
 
Har ett antal orginal vykort från Piteå/Öjebyn,
Du får 2 st. vykort  för Endast 20:- inkl. frakt Du väljer två stycken bland de numrerade korten, Sms:a  och namn och adress, och swisha 20:- till 070-6860826

Ny inkommit i samlingarna

En mapp från Polyfoto sedemera Öjebyfoto i Handelsbanks huset på Prästgårdsgatan Piteå, här arbetade bland annat Svante Lungqvist som fotograf. Dett kom i min postlåda, Tack.
Även denna fina golfboll kom idag i postlådan, känns fantastiskt att folk tänker på mig då det att samla minnen från Piteå. Tack

Vargbacken Sikfors

Här har vi färgan i Sikfors, där delar benämndes Vargbacken
Foto Svante Ljungqvist

Man dansar Jenka på Storgatan Piteå

Ibland får man tillsänt olika foton, här har jag fått av min kusin Hans Nordgren en bild som hans faster Karin tagit, då man någon gång kanske på 60-talet dansade Jenka på Storgatan, det var väl en typisk företeelse för Piteå.

Södra Hamn 1956

Södra hamn  1956 kran vagnen verkar tillöra Lövholmen
Fotograf Svante Ljungqvist

Munksund

Klocktornet på Gösseberget på Munksund, ser ut att vara Barbro Ljungqvist som fotar någon, Barbro var gift med Svante Ljungqvist fotograf av detta kortet.

Södra Hamn

Södra hamn området är nog 1950-tal, till höger står torktornet för brankåren kvar.
Fotograf är Svante Ljungqvist

Kyrkbacken Öjebyn

Kyrkbacken Öjebyn verkar vara en lottkiosk och en vanlig kiosk.

Öjebyn Piteå gamla stad

Piteå Gamla Stad Idag Öjebyn

vårt ståtliga Stadshotell

Piteå Stadshotell står här i all sin prakt, och året är 1961

Folkskolan Öjebyn

Skolan revs enligt uppgift slutet av 60-talet, här finns nu en parkering, där blandannat kyrkmarknaden brukar  hålla till,

Öjebyn Grans

Grans Lantmanna skola Öjebyn

Maserati CLT 1948

Undrar inte om jag fått ärva denna från min far, han var född 1931

Kalaspuffar

Då jag själv var liten på 60-talet, var det alltid lika spännade att öppna Kalaspuffar paketet.

Den gamla leksakskatalogen

En katalog från Dinky Toys, har dessvärre inte årtalet på den.

Södra Hamn 50-tal

En kran på hamnområdet, lär vara 50-tal. Fotograf är Svante Ljungqvist son till bagaren Axel Ljungqvist i Öjebyn. Var anställd en tid på Öjeby foto som han syster var delägare i, var stationerad i filialen som återfanns i Handelsbankshuset på Prästgårdsgatan

Drottning Silvia i Piteå

När Drottning Silvia besökte Piteå 1993

Strands Glass 1966 Öjebyn

Strands Glass i den nybyggda glassfabriken  i Öjebyn , som sedemera köpte upp utav GB ( Glace Bolaget) och grundaren Martin Strand flyttade till Spanien, för nya projekt som gick mindre bra.

Pite Havsbad

Stranden på Pite havsbad ca 1976, en sommar då Piteå levererar, Norrlands rivieran.

Uddmansgatan

Här en riktigt gammal bild från Uddmansgatan, kan nog vara 1890-1900 -tal Hanna lundqvists i timmer utan brädfodring, en grön lunga på höger sida.

Öjebyn

Det gamla vykortet visar oss hur det såg ut en gång i Öjebyn, har ingen ålder på kortet men du ser kyrkan längst upp , kan det vara från kyrkogården, tiden går och vi med den.

Öjebyn

Öjebyn kyrkstaden och gamla Piteå, till vänster kan du se del av väggen från häktet och bakom brunnen kiosken. Om du följer vägen neröver , kommer du till huset som en gång inrymde Lindbergs Café. Fotograf Svante Ljungqvist.

Strömlida

Strömlida stugan med backan som nog många minns och vill minnas den, men det hette en gång Holmstedsberget. Här är backen fångad en vacker vinterdag av Svante Ljungqvist som en gång i tiden verkade som fotograf hos Öjebyfotos filial i Handelsbanks huset

Lidgatan

En villa man ofta beundrade när man passerade här bodde Anna-Lill och Stig Jakobsson han gick under namnet Stig-Jakob, där fanns tidvis en en segelbåt, fick förmånen att se huset innifrån då jag följde min dotter på husvisning, det var kanske inte vad jag hade förväntat mig, men tiden hade delvis stått stilla, men en och annan ljusglimt fanns det nog.

Lidgatan 45

Här Lidgatan 45 då jag själv bodde på Lidgatan bodde här Familjen Inge & Majlis Widgrens med sina barn.

Södra Hamnen Piteå

Södra hamnen i Piteå på den tiden då båttrafiken gick in i centrum, då jag var liten så var jag och pappa ofta ner dit och kollade på båtar, då vi bodde på Strömnäs.

Lillpite 1954

Lillpite sett efter älven omkring ca 1954

Åströms Motor & Radio Piteå

Åströms Motor & Radio hade en gång lokaler på Storgatan, och även i hamnområdet. Idag 2020 återfinns firman på Backenområdet och heter Svetsprodukter, och drivs av familjen Åström.

Logga Wixners plåtslageri Piteå

Ett brevhuvud från Eskil Wixners plåtslageri, som startades på Sundsgatan 7, dag återfinns bolaget som fortfarande är i drift i Öjebyn, och fortfarande i familjen Wixners ägo.

Strömnäs 1964

En bild kanske fotad från Punkthus B eller från fotograf Degermans gård, huset i mitten torde vara Nyströms gården, vill minnas att man kunde hyra frysfack i det vita huset till vänster i bild, bilden är daterad 1964, och fotograf torde vara Arne Degerman som bodde aldeles i närheten.

Lasarettet Piteå 1965

Strömnäsgatan sett från kanalen, lasarettet med skymtande på höger sida personalbostäder riktigt till höger i bild. Längst fram efter gata kan du skymta Punkthus A på Strömnäs, fotograf torde vara Arne Degerman, från Strömnäs.Bilden torde vara från 1965

Öjebyn

En gång från Gamla Piteå i dagens Öjebyn
 

Storgatan 40-tal

Här Storgatan Österut, mot Badhusparken sett från Rådhustorget, inte riktigt säker på årtal, men kortet daterat 1941. Till höger ser du Arthur Wallsténs, där idag 2020 huserar restaurangen Centrum här en utav de nyligen etablerade restaurangerna i staden. Längre bort på samma sida bortanför mjölkaffären har du här Ernst Konditori.Ernst är kvar men i en helt annan tappning, idag som mötesplats för personer men psykiskohälsa.

Fårön

Malmfältarbetarnas semesterhem på Fårön i Piteå omkring 1969.

RSS 2.0