Malmgatan 22 Piteå

Vid en visning av mina samlingar, kom denna tavla i mina samlingar, på tavlan finns en signatur R Almqvist
som eventuellt ska stå för Rickard Almqvist, och sak ha varit lärare på Läroverket. Men på baksidan finns annan
intressant information: Denna tavla visar hur bebyggelsen omkring 1935 såg ut där Malmgatan utmynnade i Kyrkbrogatan.Det ljusmålade huset till vänster var i lång tid Stadsfiskal Sandström ägare till, men då detsamma såldes till Piteå stad var Rudolf Wallsténs dödsbo ägare till detsamma. Fastigheten hade beteckningen Kyrkbrogatan 13, nuvarande kyrk center , är delvis byggd på den tomten. Huset  med vit gavel och huset  med gulaktig gavel, som uthus( till höger på tavlan) var enligt gammal utsago Kapten Edins fastighet. Uthuset var lika långt som tomten men hade en gång i tiden varit både ko- och häststall, ty då var det mycket vanligt att alla stadsbor som så hade råd, hade både kor  och hästar samt i stadens utkanter en eller flera "gärdor"= odlade områden. Den siste  som bodde i fastigheten var dödsbodelägarna efter  Grosshandlare Balder Eriksson.
Dessa sålde fastigheten omkring 1970 till Sune Berggren Piteå, som rev hela fastighetens alla träbyggnader
och 1975 sålde tomten till Bo Lindvall, ägare till Beliva. Under år 1976 har han låtit bygga sig en fastighet, som i sin nedre del är reparationslokal för hans radioaffär och den övre våningen för bostad för honom och hans familj. Fastigheten heter  Malmgatan 22. Den fastighet som syns en del av är undertecknads fastighet sedan sept.1924
och har betäckningen Malmgatan 20. De två personer som stå och tala med varandra på gatan är : Fru Frida Göransson, maka till skräddare Göransson som i flera år bodde i Helmer Holmgrens fastighet Malmgatan 21 riven sedan många år tillbaka. Fru Göransson var född 1886 och dog 1946. Kvinnan som står innanför staketet är fröken Emma Degerman, dotter till jägmästare Degerman som bodde på Strömnäs, där verkstadsskolan nu har sina lokaler. Hon bodde efter sin faders död från den 1/10 1918 till den 30/7 1969 I Malmgatan 20, norra delen, nedre botten, hon var född 1871 och dog å Strömgården. Den som målat tavlan var Fru Ebba Hammar maka till Rektor Hammar i Verkstadsskolan. Fröken Julia Engström köpte tavlan av kostnären och efter hennes död så förvärvade undertecknad den.
Piteå den 19 Augusti 1971 Nils Johan Marklund (941216) förmodligen 1894

Tavlor interiör Piteå Stadshotell

Bägge tavlorna visar festivitetssalen, på Piteå Stadshotell. Den är numer ombyggd, det gjordes när man behövde fler rum till hotellet.Minns själv som barn så hade Röda Korset Basar här varje år det var skyltsöndag.

Idag 8/7 Furu fredag

Där olika verksamheter på Furunäset visar upp sina verksamheter, där jag visar mina Piteå samlingar.
Dom finns på Furunäsvägen 105 vi håller öppet mellan 14.00-18.00 vill önska dig varmt välkommen.

Piteå Strömsundet 1904

En bild framtagen från en glasplåt fotad 1904 av förre telegraf kommisarien August Lundberg född 1850
död 1922 en amatör fotograf som dokumenterat vår stad förträffligt, det vore fantastiskt om fler fick ta del av dem, dom finns på Piteå Museum. På denna bild ser du det som idag (2016) benämns Badhusparken, badhuset ser du till vänster i bild, den långa byggnaden innehöll tvätt och toaletter till sjuhuset sån här är utanförbild till höger. Bakom annexet  ser man hur det byggs det som kom att vara köksbyggnad till lasarettet. Sjukhuset fanns
förövrigt i parken fram till 1915, då det byggdes nytt på andra sidan kanalen, mitt emot Strömbacka.

Piteå södra småbåtshamn

Idel träbåtar, hamnen är sedan länge borta, ungefärligen här har du idag PT och ICA Kvantum. ( 2016)
Ja tänk vad tiderna och förändras, förhoppningsvis blir vår lilla stad bättre och vi blir fler som bor här.

Piteå Hamn och cementsilon

En vy många minnesgoda Pitebor minns, kanske som idyllisk, minns själv när man som grabb följe med pappa ner till hamnen för att titta på båtarna, som man då tyckte var stora. Nu är hamnen borta från centrum och flyttad till Haraholmen, som dessutom planeras att byggas ut. Nämnas kan att nu är båtarna ännu större, fast det är väl jag också.Njut av en vy som inte kommer tillbaka.

Hamngatan 40-tal

Hamngatan i Piteå, vykortet är poststämlat 1946, vem den lilla killen är vet jag inte.

Piteå Hamnplanteringar

Piteå Hamnplantering 1954, med småbåtshamnen längre bort ser  tornet där brandkåren torkade slangarna
och här låg även småbåts hamnen en gång . Här har du idag 2016 ICA Kvantum

Norrstrandsbadet Piteå

Norrstrandsbadet i Piteå en populär camping, främst av Norska turister på 60-talet. Men benämndes som
kostranda av piteborna, då området förr var sommarbetes område för stadskorna.

RSS 2.0