Missionshuset södra Pitholm

Missionshuset på södra Pitholm som stod färdigt 1932, här har jag tillbringat någon skolavslutning, huset
står kvar ännu idag (2015) och är tillbyggt och inrymmer en outlet butik för kläder och golftillbehör.
Vykortet ägs av Lennart Lundqvist Piteå
 

Branden i Öjebyn 1913

Mikaelihelgen 1913 brann 30 kyrkstugor och fem gårdar till ett samanalagt värde av 50000:- motsvarar idag ca 25 miljoner. Elden utbröt i ett rum i övre våningen i en kyrkstuga, som låg mitt för östra ingången till kyrkan.
Det var en kvinna vid namn Hanna Eriksson som vid tiotiden på förmiddan såg att det brann och larmade kyrkoringaren, samt de som bodde i närheten. Det ringdes i kyrkklockorna och ett intensivt släckningsarbetet påbörjades, efter som elden tagit sig i det torra virket, så spred elden sig snabbt.
Då man inte hade tillgång till vattenpumpar utan vattnet var tvunget att hissas upp för hand så blev kampen mot elden ojämn. Och efter några timmar brann det på ett ca 5000 kvadratmeter  stort område. Tingshuset räddades genom att man hissade upp ett brandsegel som man flitigt blötte.
De fem gårdarna som brann ned , var lågt försäkrade, varför gårdsägarna som bestod av tre bagerier och ett slakteri, samt änkefru Baudins hus för vilka förlusterna blev kännbara. Dom 30 kyrkstugorna var oförsäkrade. Stugorna ägdes av byamän från Norrfjärden och Rosvik. Brandorsaken är något oviss, Men man vet att tre flickor och en pojke bott i några av stugorna, och i en av stugorna har man sett ett ljus som lyste klockan 19.00 och det var i denna stuga som elden startade, dessbättre var denna stuga folktom. Resultatet på den följande utredningen är obekant.
Texten är ursprungligen från Norrbottens Allehanda 6 oktober 1913 och senare tolkad av Rune Bergman i PT 2015
Bilderna är efter branden och fotade av Broman och har varit publicerade i Hvar 8 Dag 1913.

Piteå småbåtshamn

Ett vykort från Piteå Småbåtshamn, här ligger idag ICA Kvantum, vad som gör det roligt med denna bilden är att
vi fått ett namn på damen i båten, hon ska heta Nancy Jonsson, vore kul att få veta mer om henne och hennes liv.
 

Åhlen & Holm 1938

En katalog som nog fanns i många Piteåhem på den tiden, och redan då katalog nr 115, lästes noggrant för att kanske avsluta sina dagar på något utedass.

Öjebyns kyrka

Öjebyns kyrka byggd av sten, stod färdig omkring år 1425, på platsen finns också ett klocktorn av sten, en kastal.
Vid ombyggnaden under 1400-talets slut, fick kyrkan ett vapenhus samt stjärnvalv, dessutom tillkom gavelrösten i tegel, där det i öster uppvisar två människofigurer. Vid utbyggnaden 1750 tillkom korsarmarna. Kyrkan restaurerades 1963-64. Bland inventarierna märks predikstolen från 1706, tillverkad av Nils Fluur och altaret. tillverkat av Casper Schröder som här åstadkommit ett verk av riksintresse.

Piteå Stads Kyrka

Piteå Kyrka är en korsbyggnad av trä byggd år 1864, den är 74 fot i norr och söder, och 26 fot i öster och väster. Byggnadsstilen är för övrigt i likhet med landskyrkan. I kyrkans torn fanns tidigare klockorna, men dessa flyttades till den åttakantiga klockstapeln av trä som byggdes 1738.

Långträsk kyrka

Lånträsk Kyrka ritades av F. E Öberg från Harrbäcken, och uppfördes i timmer av byggmästare Gustaf Dahlbäck från Blåsmark, och invigdes den 20 Oktober 1901 av församlingens kyrkoherde Alfred Nygren. Den nya kyrkogården invigdes av biskop Olaus Brännström den 17 September 1981.

Gråträsk kapell Piteå Kommun

Kapellet stod färdigt omkring år 1650. Under en tid fick kapellet förfalla, men så mycket återstod dock av byggnaden, att en rekonstruktion kunde göras 1933. Klockstapeln tillkom 1938. Minns att jag var tillsammans med min far Thure Lidman i början av 70-talet här och gjorde en del målningsjobb, vi bodde under tiden i en liten bod tillhörande kyrkan, en mysig lite kyrka.

Riviera-Bälgarna från Piteå

Ett kassettband jag hittade på Loppis i Harrbäcken 2015.Följande musiker har  medverkat på kassetten: Dragspel: George Andersson Sven-Olov Westerlund, Adolf Olofsson Gitarr: Martin Bogren Bas: Ulf Lundqvist, Trummor: Bertil Granberg, Trumpet: Björn Ohlsson, Tenor sax Holger Thörnlund. Dragspelaren Adolf Olofsson var under flera år ledare för Piteå Accordionklubb, och har blandanat spelat vid ett flertal tillfällen i Badhusparken under min tid där.

Piteå stads musikskola våren 1970

 
 
Hittade denna 45 varvare vid ett loppisbesök. Här kan du läsa om Stadens musikskolas uppkomst 1968.
På baksidan kan du läsa texten skriven av  skolans dåvarande musikledare Erling Nordlund.
Tror inte det gick som man hade tänkt sig med en skiva per år, vilket var synd tycker jag, men tanken var god.

Sikfors Kraftstation Piteå

Trodde jag hade de flesta böckerna, så ramlade jag över denna från 1989, om elproduktion i Piteälven
1997-1985 utgiven av Norrbottens Museum av författarna Christer Stoor Rune Wästerby, har bara bläddrat i den ännu men den innehåller många fina bilder.

Norrfjärdens kyrka

Norrfjärdens gamla kyrka som brann ned.
Norrfjärdens kyrka interiör från ca 1920.
Kaffe koppar med yrkan som motiv

Storgatan från förr

 
Storgatan mittemot järnvägen från förr

Lundströms Guld Piteå

Interörbild från Lundströms Guld vid korsningen Storgatan/Aronsgatan 1911.
Smyckes ask från Lundströms Guld.
Nysilver skedar från Lundströms Guld.

RSS 2.0