Branden i Öjebyn 1913

Mikaelihelgen 1913 brann 30 kyrkstugor och fem gårdar till ett samanalagt värde av 50000:- motsvarar idag ca 25 miljoner. Elden utbröt i ett rum i övre våningen i en kyrkstuga, som låg mitt för östra ingången till kyrkan.
Det var en kvinna vid namn Hanna Eriksson som vid tiotiden på förmiddan såg att det brann och larmade kyrkoringaren, samt de som bodde i närheten. Det ringdes i kyrkklockorna och ett intensivt släckningsarbetet påbörjades, efter som elden tagit sig i det torra virket, så spred elden sig snabbt.
Då man inte hade tillgång till vattenpumpar utan vattnet var tvunget att hissas upp för hand så blev kampen mot elden ojämn. Och efter några timmar brann det på ett ca 5000 kvadratmeter  stort område. Tingshuset räddades genom att man hissade upp ett brandsegel som man flitigt blötte.
De fem gårdarna som brann ned , var lågt försäkrade, varför gårdsägarna som bestod av tre bagerier och ett slakteri, samt änkefru Baudins hus för vilka förlusterna blev kännbara. Dom 30 kyrkstugorna var oförsäkrade. Stugorna ägdes av byamän från Norrfjärden och Rosvik. Brandorsaken är något oviss, Men man vet att tre flickor och en pojke bott i några av stugorna, och i en av stugorna har man sett ett ljus som lyste klockan 19.00 och det var i denna stuga som elden startade, dessbättre var denna stuga folktom. Resultatet på den följande utredningen är obekant.
Texten är ursprungligen från Norrbottens Allehanda 6 oktober 1913 och senare tolkad av Rune Bergman i PT 2015
Bilderna är efter branden och fotade av Broman och har varit publicerade i Hvar 8 Dag 1913.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0