SVARTUDDEN en gång Festplats

Idag ett villa område, men en gång i tiden en välbesökt festplats. Svartudden startades av Sven och Anna Bäckström. Man började bygga 1934 och invigdes 1935. Före 1939 cyklade eller gick man per spång eller med båt från Kurirkajen i Piteå. Båt trafiken skedde till en början i familjen Bäckströms regi, sedan genom Anton Wirén med båtarna Arne och Örnen.
Omkring 1939 blev bilvägen klar, då invigde man även en danslokal, och då dansade man även vintertid.
Man hade inte allmänn servering utan på beställning.
I Pitholmia hade man i övre plan dans, och i nedre plan hade man kök och servering.
Lokalerna var upplysta med karbidlampor. Man hade dans Onsdag,Lördag och Söndag.
Man hade ofta mycket berömda artister som Harmony Kines,Karl Gerhard,Lillebror Söderlund,Kattie Rolfsen,Karin Juvel och Tor Modén med flera.
Sommar tid fanns även två dansbanor en  modern och eb gammal. Svartudden var för utom ett dansställe en festplats och badplats.På Svartudden fanns en badplats med möjlighet till camping. På somrarna ordnades sommarting av Pite-Älvdals Socialdemokratiska Ungdomskrets, då hade man dans och andra aktiviteter i tre dagar i rad. På scen hade man ofta myggnät för att skydda orkestrarna från myggen. Aktiviteter för utom dans var lotterier,pekarätt och skjutbana. Entré i början var 50 öre och man hade även dansbiljett, vilket innebär att man betalar per dans ( 2 bitar) Dans lokalen Pitholmia brann ned 1954 och då slutade Bäckströms med Svartudden. Sista gången det drevs något på Svartudden var 1960, och det var en man vid namn John Öberg som hyrde marken./LL


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0