Ny bok från Piteå Museum fler Bevarade ögonblick

Ny bok-fler Bevarade ögonblick
Just nu färdigställs del två av fotoboken, Bevarade ögonblick: Fotografier av Piteå under 150 år.
Lokalhistorikerna Ingegerd Westerlund och Åke Berggren har gjort djupdykningar i ett flertal foto arkiv och sammanställt en bildskatt som presenteras med kortfattade texter. Boken är den andra  i en planerad serie av fyra böcker som ges ut av  Piteå Museum. Del ett publicerades 2013. Del två släpps i början av november.
De centrala stadskvarteren i Piteå är rikt dokumentared av flera fotografer från 1800-talet och framåt. 1950 och 60-talen dokumenterades den äldre bebyggelsen på skriftställaren Alfhild Axelssons initiativ av fotografen Rune Höglund.
I bilderna speglas miljöer, bebyggelse och verksamheter från kvarteren runt Rådhustorget och ner mot hamnen, men även Norrmalm ovh området norr om stadskärnan. Särskilt skildras hur bränder genom tiderna drabbat staden.
Från bygden omkring är utbudet av bevarade fotografier inte lika stort och därför är det värdefullt att här kunna presentera särskilda avsnitt ägnade Hortlax, Pitsund, Lövholmen, Piteåverken, ( i folkmun " Kolugn " )
Boken är resultatet av ett ideellt arbete i Förenigen Piteå Museum och har utförts av  Åke Berggren och Ingegerd Westerlund ( urval och redigering) Författare till texterna är Åke Berggren.
Information om Piteå Museum www.piteamuseum.nu

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0